Jdi na obsah Jdi na menu

Den jazyků

Den jazyků – 1. stupeň

 

BUENOS DIAS, ESPAŇA!

Tímto pozdravem jsme zahájili Den jazyků ve 2. třídě. Z Mapovníku a z videí jsme načerpali informace o Španělsku a využili jsme jich v pracovních listech. A pak jsme tvořili: flamengovou tanečnici s vějířem, puzzle s toreadorem, ochutnali jsme pravý španělský moučník churros, který nám upekla paní Ursul, maminka Arianky, malovali jsme, vyškrabovali, stříhali a vytvořili jsme si plakát. Vrcholem Dne jazyků bylo focení v kulisách „jako z Mallorky“, které nám pod vedením své šikovné maminky vytvořily Štěpánka a Eliška Košťálovy.

Děkujeme hodným maminkám za pomoc, obětavost a za radost, kterou nám udělaly. Den jazyků jsme si užili.

 

Zdeňka Bejčková, učitelka 2. třídy

Republika Hrvatska

Chorvatsko se stalo tématem zpracování pro žáky 4. ročníku. Protože je to známá a oblíbená dovolenková země, projektový den jsme si velmi užili.

 V interaktivní učebně jsme zhlédli videa o výjimečných místech této země. Potom se žáci rozdělili do skupin a vyhledávali na tabletech zadané informace, které následně výtvarně zpracovali a odprezentovali svým spolužákům. Měli jsme tak například možnost seznámit se základními pozdravy a frázemi chorvatštiny.

Během dopoledne nás navštívila maminka čtvrťačky Elišky Košťálové, která doma se svými dcerami připravila pro nás ostatní fotokoutek, nápaditý rámeček a rekvizity z chorvatské pláže. Všichni zájemci se mohli na památku vyfotit.

Projektový den jsme ukončili vyprávěním žáků, kteří Chorvatsko už navštívili, a prohlížením suvenýrů, které si z cest přivezli.

I když žáci už odcházeli ze třídy, stále živě diskutovali o tom, co se dozvěděli a leckterý z nich vyslovil přání, že by se chtěl do Chorvatska podívat.

Myslím, že celá akce svůj cíl splnila a vydařila se.

Jana Kolmačková, učitelka 4. třídy

 

5. třída

V páté třídě jsme se v rámci Dne jazyků věnovali Itálii. Děti v průběhu celého dne plnily různorodé úkoly, jejichž prostřednictvím objevovaly taje této jihoevropské země. Pustili jsme si zajímavé cestovatelské video, pracovali s mapou, počítali slovní úlohy o italských letadlech. Naučili jsme se i několik italských slovíček a vytvořili si vlastní slovník italštiny. Pomocí anglických receptů jsme tvořili papírové pizzy. Dozvěděli jsme se také, že oblíbená táborová hra Městečko Palermo je založena na reálných základech. Vrcholem dne bylo společné upečení opravdové pizzy, na které jsme si všichni pochutnali.      

Karolína Tichá, TU 5. třídy

 

Den jazyků – 2. stupeň

 

V pátek 27. září se celá naše škola účastnila projektového vyučování – Den jazyků. Letošním tématem byly oblíbené dovolenkové destinace.

Šestá třída si vylosovala Itálii, sedmá třída se zabývala Řeckem, osmáci měli Chorvatsko a devátá třída pracovala na Španělsku.

Každé zemi jsme věnovali pět vyučovacích hodin a šestou hodinu jsme výsledky svých činností odprezentovali ostatním třídám.

V projektovém dni žáci uplatnili a prohloubili své získané kompetence z mnoha oblastí– digitální (práce na prezentaci, vyhledávání materiálů a informací), sami museli rozhodnout o podstatných tématech (řešili nejrůznější problémy), spolupracovali ve skupině, domlouvali se, řídili své činnosti, rozdělovali role, výtvarně zpracovávali a v neposlední řadě vytvářeli i typické pokrmy dané země. Důležitou částí celého projektového dne byla závěrečná prezentace. Každá třída vystoupila a představila svou zemi. Zpívalo se, tančilo se, předváděli se nejrůznější zajímavosti.

Žáci si odnesli nové vědomosti a dovednosti a určitě se i pobavili.

Eva Veselá, učitelka 8. třídy

 

Fotografie ZDE.