Jdi na obsah Jdi na menu

I V 1. TŘÍDĚ PILNĚ PRACUJEME

V českém jazyce tvoříme hádanky, hledáme mezi slovy řešení, opravujeme, doplňujeme, přiřazujeme, využíváme čtenářské gramotnosti i v procvičování učiva, vypravujeme podle obrázkové osnovy. Někteří z nás jsou přeborníky ve čtení s rodiči, někteří už čteme sami a máme vrchovatou složku se „čtenářskými listy“. Učíme se číst, psát, respektovat zdravé zásady sezení, psaní. Učíme se ohleduplnosti, spolupráci, slušnosti.

Cvičíme se i ve finanční gramotnosti. Vytvořili jsme si třídní obchůdek a trénujeme nákupy za stanovenou částku, rozhodujeme se, kolik věcí si můžeme koupit s ohledem na to, že nám musí ještě určitá částka zbýt, kdo nakoupí nejvíc věcí za danou částku aj. Jsme pohotoví v řešení řetězců, slovních úloh jen pro ucho, bezpečně se pohybujeme na číselné ose do 20. Vymýšlíme, kreslíme slovní úlohy. Rádi hledáme pachatele, tvoříme slovní úlohy „o sobě“. Máme svou peněženku a rozměňujeme, sčítáme, vracíme…

V ČAJS si cvičíme čtenářskou gramotnost. V rámci projektu Co je zdravé, co nezdravé jsme pracovali s kartičkami, které jsme přečetli, diskutovali nad nimi a rozhodovali jsme se, co je a co není „zdravé“ pro náš život. Pracovali jsme ve skupinkách, Výsledkem byl plakátek se zdravými a nezdravými zásadami. Sázíme, pečujeme o rostlinky, pozorujeme, co jim chybí. Někteří se dočkali i sladkých hrášků.

Malujeme, vytváříme spoustu pěkných věcí. Tvoříme velmi rádi. Pekli jsme perníčky, bleskový jablečný koláč, který jsme bleskově snědli, vařili jsme čaj z jablíček.

Slavíme všechny svátky, vysvětlujeme si, proč a jak se slaví. Barevné velikonoční dny jsme si společně moc užili. Kreativní účesy, které děti předvedly, braly dech.

Účastníme se preventivních programů – dopravního s Policií ČR, kde si jdeme nabyté zkušenosti hned vyzkoušet do terénu, programu Zdravé zoubky, kde se učíme předcházet zubnímu kazu a s Hurvínkem si procházíme správný postup čištění zoubků i vhodné potraviny. To vše podpoříme zhlédnutím filmů, luštěním křížovek, doplňováním doplňovaček, vyprávěním dle obrázkové osnovy… Odměnou za naše snažení je spousta dárků od Drogerie DM.

Jaro sledujeme v přímém přenosu. Venku hledáme posly jara. Květiny, které neznáme, si určujeme pomocí aplikace PlantNet, brouky si můžeme vzít do ruky, když se nebojíme. Zasadili jsme si hrášek. Pozorujeme semínka, jak bobtnají, rostou, víme, proč musí včelka květinu opylovat, proč některé stonky jsou dlouhé a tenké a jiné silné…

V TV skáčeme přes švihadlo, zkoušeli jsme „školku“ s míčem, švihadlem, zkusili jsme hrát kuličky, nacvičujeme atletické disciplíny, učíme se vyrovnat s rýmečkou, odřeným kolenem, náporem kamaráda při vybíjené, prohrou, výhrou.

Učíme se plnit si své úkoly dle svých sil, vytrvat, spoléhat na sebe, nebát se chyby, hledat řešení, nevymlouvat se, uznat svou chybu, ocenit kamaráda, spolupracovat, nevidět jenom sebe…

Prostě se nenudíme. Učíme se a rosteme. Co si k základu přidáme sami nebo se všemi těmi, kteří nás v životě obohatí, už je na nás.             

 

Za 1. třídu třídní učitelka 1. třídy

Fotografie ZDE