Jdi na obsah Jdi na menu

Projektový týden Náš region v 9. třídě

14. 5. 2024

Realizace v týdnu – 29.4. – 3.5.

V hodině zeměpisu se žáci pomocí připravené prezentace seznamovali se základními fakty o okrese Blansko, které si zapisovali do připraveného pracovního listu. Poznali významné vrchoviny, řeky, rybníky a nádrže. Vše vyhledali v mapě, stejně tak jako největší sídla.

V hodině dějepisu se žáci seznámili s historií obcí Lipovec a Rozstání. Na základě poslechu se snažili odpovědět na zadané otázky. Co si nezapamatovali, si mohli vyhledat v připraveném textu. Následně jsme diskutovali, co o minulosti Lipovce a okolí jim vyprávěli jejich prarodiče.

V hodině výtvarné výchovy žáci malovali volným stylem památky okresu Blansko.

V hodinách fyziky jsme téma Náš region začlenili do obsahu probírané látky, což jsou obnovitelné zdroje energie. Žáci se rozdělili do trojic a vyhledávali, zpracovávali informace k danému tématu s ohledem na situaci v regionu - větrné a solární elektrárny. Výsledkem jejich práce jsou krásné plakáty.

V hodině přírodopisu jsme si zopakovali znalosti o CHKO Moravský kras, zabývali se těžbou nerostů a hornin v okolí Lipovce. Proběhla diskuse o výhodách a nevýhodách těchto zásahů do krajiny.

V hodině ČASP žáci vyhledávali informace o regionálních potravinách a sledovali loga firem v okolí. Z materiálů jsme vytvořili nástěnku.

V hodině NJ žáci vytvářeli plakát (úvodní stranu reklamního prospektu) o zvoleném místě v našem regionu - pracovali v programu Canva nebo PicCollage a navíc použili umělou inteligenci, zejména aplikaci Microsoft Copilot.

 

Žákovské práce: K. ZouharováJ. HořavaM. MazánikL. Petrželová

Fotografie ZDE